вівторок, 27 січня 2015 р.

2014 рік побив всі минулі рекорди та став найспекотнішим роком за всю історію спостережень, яка почалась ще у 1880 році. Теплові рекорди були встановлені на всіх континентах, незвично теплим був і Тихий океан, незважаючи на «неявку» Ель-Ніньо, якому на початку року вчені передвіщалиголовну роль у встановленні рекорду.

За даними вчених з NASA та NOAA, температури на суші та в океані побили попередні рекорди, встановлені в 2005 та 2010 роках. У 2014 році середня глобальна температура була на 0,69°C вищою за середню температуру ХХ століття — 14,0°С. П'ять окремих місяців встановили власні теплові рекорди: травень, червень, серпень, вересень і грудень. Востаннє планета встановлювала «холодні» місячні рекорди у 1916 році.
Дев'ять з десяти найбільш спекотних років в історії спостережень припадають на період після 2000 року, продовжуючи тенденцію невпинного росту глобальних температур, зумовленого антропогенними викидами парникових газів. «Саме парникові гази відповідальні за переважну частину довгострокового тренду», — розповідає Гевін Шмідт, директор Інституту космічних досліджень Годдарда при NASA у Нью-Йорку. Торік концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла найвищого значення в історії людства — 400 частинок на мільйон.
Метеорологічне управління Японії (JMA), одна з чотирьох провідних організацій планети, які слідкують за погодою, також назвало 2014 рік найтеплішим роком за всю історію спостережень. За даними JMA, середня глобальна температура у 2014 році була на 0,63°С теплішою за середню температуру ХХ століття. Крім NASA, NOAA та JMA, глобальні температури відстежує також британський Hadley Center, але своїх остаточних цифр організація не випустила.


Джерело: eco-live.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар