середу, 28 січня 2015 р.

ДЕНЬ ВІДКРИТТЯ АНТАРКТИДИ

28 січня 1820 року  учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах "Восток" і "Мирний" під командуванням Фадея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва  відкрили Антарктиду.
    Антарктида – шостий материк землі. Площа 13,975 мільйонів квадратних метрів. Включно з островами та шельфовими льодовиками.  Постійне населення – відсутнє. Понад 99 відсотків території вкрито льодом, товщина яких досягає 4500 м. Є й гірські райони, найбільша висота яких досягає 5140 м (масив Вінсон в горах Елсуорт) Тут полюс холоду планети (-88,3 градуси С на станції "Восток").
28 січня 1820 М. П. Лазарев записує в журналі:«...Встретили матерый лед чрезвычайной высоты?" У цей день човни знаходилися поблизу льодового бар'єра Антарктичного материка, який норвежці назвали Берегом принцеси Марти.
 Обачний капітан вирішив упевнитися в тому, що це материк. І він тричі намагався підійти до самої землі. Крига не пускала кораблі. Але 18 лютого «Сходу» і «Мирному» вдалося наблизитися до землі на півтори милі. Цей берег був названий  ім'ям принцеси Астрід. Він майже протилежний Березі Марти. Таким чином, російські кораблі обійшли навколо майже весь материк. Сто днів зайняло безперервне плавання.Нарешті капітан віддав наказ іти до Австралії.
Провівши в порту Сіднея місяць, експедиція знову пішла на південь. У січні 1821 року вони в шостий раз перетнули Південне полярне коло і відкрили острів, названий іменем Петра I.Незабаром мореплавці побачили гористе узбережжі материка, яке назвали Берегом Олександра I, тодішнього російського імператора. Беллінсгаузен записав:  «Берег сей обширен или по крайней мере состоит не из той только части, которая находится перед глазами нашими».Вони грунтовно все дізналися і перевірили, перш ніж зробити остаточний висновок: Південний полярний материк (Антарктида), у неможливості пройти до якого переконав усіх Джеймс Кук, був відкритий.

Кораблі повернули до Південних Шотландських островів, які першими описали і дослідили. Насувалася антарктична зима, і кораблі повернули назад. 24 липня, через 750 днів плавання вони прибули в Кронштадт. Плавання дало блискучі результати: відкриті в Південній півкулі 28 островів і величезний материк, що розташувався в районі Південного полюса планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар